چگونه مانیفست شخصی بنویسیم؟
در مقالهی پیشین دربارهی مانیفست شخصی و کاربردهایش صحبت کردیم. حالا وقت آن رسیده که دستبهکار شویم و یاد بگیریم چطور یک مانیفست شخصی بنویسیم. در این مقاله با شش اصل ساده و کاربردی همراهتان هستیم، و در پایان هم تمرینی انجام میدهیم تا نوشتن مانیفست برایتان تبدیل به کاری آشنا و لذتبخش شود. تا پایان با ما بمانید.
اصل اول: فهرستها را جدی بگیرید
قبل از اینکه بنویسید، باید ببینید چه چیزهایی برایتان اهمیت دارد. برای این کار، پنج فهرست تهیه کنید:
• باورهای من
• ارزشهای من
• اهداف من (کوتاهمدت، میانمدت، بلندمدت)
• اولویتهای روزانهی من
• بایدها و نبایدهای من
این فهرستها مثل نقشهی راه عمل میکنند. به کمک آنها، راحتتر میتوانید مانیفستی صادقانه و منسجم بنویسید.
اصل دوم: مثبت و محکم بنویسید
مانیفست شما مثل بیانیهایست که در دادگاه زندگی، با صدای بلند از آن دفاع میکنید. پس با اطمینان بنویسید. به جای جملههای مردد مثل «میخواهم بنویسم»، از عبارتهایی مثل «من مینویسم» استفاده کنید.
مثالهایی از جملات تأکیدی مثبت:
• من مسئول اهدافم هستم.
• من هر روز برای رشد شخصیام وقت میگذارم.
• من با نوشتن، به انسانی اخلاقمدارتر تبدیل میشوم.
• من با خلق آثارم، زندگی دیگران را بهتر میکنم.
الیزابت گیلبرت در کتاب جادوی بزرگ مینویسد:
«با قامت راست بایستید و با صدای بلند بگویید: من یک نویسندهام. من یک بازیگرم. من یک طراحم. شاید هنوز ندانید دقیقاً چه هستید، اما کنجکاو باشید تا بفهمید. خودتان را نشان دهید.»
اصل سوم: پیشنویس را روی کاغذ بیاورید
بعد از تهیهی فهرستها، وقت آن است که نوشتن را شروع کنید. قلم و کاغذ بردارید و هر مورد از فهرستها را به جملهای تأکیدی و مثبت تبدیل کنید. مثلاً اگر در فهرست «بایدها» نوشتهاید: «باید هر روز پیادهروی کنم»، آن را به «من هر روز پیادهروی میکنم» تبدیل کنید.
مانیفست شما میتواند چندوجهی باشد. یعنی دربارهی سلامت، درآمد، روابط، خواب، شغل، و حتی تفریحتان حرف بزند. اگر خواستید، برای هر بخش از زندگیتان یک مانیفست جداگانه بنویسید. (در اصل پنجم بیشتر به این میپردازیم.)
اصل چهارم: با صدای بلند بخوانید
وقتی مانیفستتان آماده شد، عادت کنید هر روز آن را بخوانید. با صدای بلند. این کار نوعی اعلام نیت است؛ هم برای خودتان و هم برای جهان.
میتوانید مانیفست را شخصی نگه دارید یا نسخهای عمومیتر از آن بنویسید و در شبکههای اجتماعیتان به اشتراک بگذارید تا تعهد بیرونی هم ایجاد شود.
گیلبرت میگوید:
«اعلام نیت کاری نیست که یک بار انجام بدهی و منتظر معجزه باشی. باید هر روز با صدای بلند به خودت بگویی که به زندگی خلاقانهات پایبند هستی، حتی اگر هنوز نتیجهای نبینی.»
اصل پنجم: برای هر موضوعی مانیفست بنویسید
مانیفستنویسی فقط برای زندگی کلیتان نیست. میتوانید برای هر حوزهای از زندگی یک مانیفست اختصاصی داشته باشید. مثلاً:
• مانیفست کتابخوانی من
• مانیفست نوشتن داستان
• مانیفست وبلاگنویسی
• مانیفست ورزش روزانه
• مانیفست ارتقای شغلی
• مانیفست گفتوگو با شریک عاطفی
• مانیفست استفاده از شبکههای اجتماعی
هر جا نیاز به نظم، انگیزه یا بازنگری دارید، مانیفست بنویسید.
اصل ششم: مانیفستهای دیگران را بخوانید
برای خلاقانهتر نوشتن مانیفستها، الهام بگیرید. نمونههای مختلف را بخوانید و از لحن و ساختارشان استفاده کنید. مانیفستهای هنرمندان، نویسندگان، سیاستمداران، گروههای اجتماعی و حتی برندها، گنجینهای از فرم و محتوا برای یادگیری هستند.
کتاب «صد مانیفست» از نشر هنوز، منبعی عالی برای این کار است.
تمرین پایانی: مانیفست نوشتنِ من
حالا نوبت شماست. یک برگ کاغذ بردارید و در بالای آن بنویسید: «مانیفست نوشتن من». سپس شروع کنید به نوشتن فهرستی از دلایلی که باعث شدهاند به نوشتن علاقهمند شوید.
سعی کنید دستکم ۳۰ دلیل بنویسید. اگر بعد از چند مورد گیر کردید، با سؤالهای خلاقانهتر ادامه دهید:
• نوشتن برای من چه رنگیست؟
• چه مزهای دارد؟
• چطور کمکم میکند خواب بهتری داشته باشم؟
• چگونه باعث شده سالمتر زندگی کنم؟
• چه تأثیری بر رابطهام با دیگران داشته؟
• چه نقشهایی در زندگیام ایفا کرده؟
هرچه بیشتر و عمیقتر فکر کنید، مانیفستتان پربارتر و الهامبخشتر خواهد بود.