✍مقاله آموزشی ▤ پازل نویسندگی

پازل نویسندگی
◀نام مقاله
پازل نویسندگی
◀ نام گردآورنده
ملیکا قائمی
◀ منبع محتوا
مدرسه نویسندگی
IMG_3847.jpeg

پازل نویسندگی چیست؟

پازل نویسندگی مدلی است تا با آن مهم‌ترین بخش‌های کار نویسنده را نمایش دهیم. هدف پازل نویسندگی سهولت در تعریف و به خاطر سپردن اصلی‌ترین مراحل کار نویسنده از ایده تا اجراست. این پازل از چهار قطعه تشکیل شده است. مطالعه، آزادنویسی، بازنویسی و انتشار. محدود بودن قطعات پازل به معنای جدایی‌ناپذیر بودن تمامی اجزاست. در این الگو قصد داریم با سازمان‌دهی و ملموس کردن مفاهیم مهم‌ترین مراحل نویسندگی را در ذهن نویسنده جا بیندازیم.

« انجمن رمان نویسی / دانلود رمان / تک رمان / انجمن تک رمان / انجمن راشای »

قطعه‌ی ۱: مطالعه

نویسنده، واسطه‌ای است بین جهان و انسان‌ها. یک ناقل. ما می‌نویسیم تا به آدم‌ها کمک کنیم نگاه جدیدی به مسائل پیدا کنند یا دنیای اطرافشان را واضح‌تر ببینند. ما می‌نویسیم تا با انتقال درست تصاویر به دیگران دنیا را از نو نشان‌شان دهیم. پس از اینجا شروع می‌کنیم که نویسنده بودن واسطه بودن است. حالا باید دید شرط واسطه بودن چیست؟ چه‌چیزی به یک واسطه اعتبار می‌بخشد؟ اینکه مفهوم انتقال‌یافته را به‌درستی و در سلامت دریافت کند و به مخاطب تحویل دهد. پس این پرسش مهم مطرح می‌شود که امانت‌دار خوبی هستید؟ دریافت‌کننده‌ی خوبی چطور؟ تحویل‌دهنده‌ی مسئولیت‌پذیری هستید؟ امانتی‌ داشتید که هیچ‌وقت به دستتان نرسد؟ به ضرورت امانت‌داری آگاهید؟ برای اینکه بتوانید مفهومی...
برای مشاهده کامل پست وارد شوید یا ثبت‌نام کنید.

قطعه‌ی ۲: آزادنویسی

در جریان سیال ذهن موقعیت‌هایی پیش می‌آیند که بدون برنامه‌ریزی قبلی چیزهای خوبی می‌نویسیم و خودمان را غافلگیر می‌کنیم. اینکه بین هزاران کلمه، یک جمله یا یک پاراگراف تمیز بیرون بکشیم دلچسب است، اما اگر در پایان آزادنویسی چیز مفیدی ننوشتیم اشکالی دارد؟
نه.

جان مارون می‌گوید: «در آغاز کار یک تا ده هزار کلمه بنویس.»
ذهن ما پیش از شروع یک پروژه‌ی جدی نیاز به گرم‌‌شدن دارد. آزادنویسی مجالی‌ست برای رهایی و روشن شدن موتور ذهنمان. فرصتی که در آن بی‌وقفه احساسات و افکارمان را به جمله تبدیل کنیم. تا جایی که چیزی در پشت پرده باقی نماند و ناگزیر باشیم به نوشتن افکاری که پنهانشان می‌کنیم. پس پاداش آزادنویسی یافتن ایده نیست، بلکه آن رهایی ذهنی‌ست که ما را...

قطعه‌ی ۳: بازنویسی

شاید یاقوت‌های کج‌ومعوج و کدر به‌خودی‌خود خوش‌نما باشند اما نمی‌توان انکار کرد که وقتی صیقل می‌خورند زیبایی و درخشش‌شان چند برابر بیشتر می‌شود. بازنویسی به صیقل زدن می‌ماند و بهترین داستان‌ها بعد از ده‌ها بار ویرایش شکل می‌گیرند.
همان‌طور که همینگوی در سال ۱۹۵۸ به جرج پلیمپتون از پاریس‌ریویو گفت: «صفحه‌ی آخر وداع با اسلحه را سی‌ونه بار قبل از این‌که راضی شوم بازنویسی کردم.»
همچنین مورخان به این نتیجه رسیده‌اند که همینگوی درواقع قبل از انتشار رمانش ۴۹ پایان متفاوت برای آن نوشته بود. شاید اگر این کار را نمی‌کرد وداع با اسلحهجزو آثار ارزشمند قرار نمی‌گرفت.

چرا بازنویسی توانکاه می‌شود؟

بازنویسی همچنین...

قطعه‌ی ۴: انتشار

یکی از اولین تمرین‌های کلاس نویسندگی خلاق نوشتن یک یادداشت روزانه است. من سال‌ها یادداشت روزانه می‌نوشتم ولی برای آن کلاس یادداشت روزم را سه بار بازنویسی کردم. سعی کردم از نوشتن واژه‌های تکراری بپرهیزم و مترادف آن‌ها را بیابم، غلط‌های دستوری آزادنویسی‌ام را تصحیح کنم و از همه مهم‌تر متن را برای مخاطبی که ذهنیتی از ماجرای یادداشت من ندارد به‌گونه‌ای روشن بنویسم که ابهامی برایش ایجاد نشود.

دفتر آزادنویسی و دفتر تمرین‌های بازنویسی شده را مقایسه می‌کردم و باورم نمی‌شد هر دو را خودم نوشته‌ام. اگر قرار نبود نوشته‌هایم را در کلاس بخوانم دلیلی برای بازنویسی‌شان نداشتم. با پایان آن دوره نگاهم به نویسندگی تغییر کرد و به تأثیر بیرون آوردن نوشته‌هایم از...

تمرین

من در روز چند نوبت آزادنویسی می‌کنم. هنگام آزادنویسی می‌کوشم متوقف نشوم و همه‌ی تداعی‌های ذهنم را بی‌وقفه بنویسم. این تداعی‌ها همه‌ی ورودی‌های مغز من است. از کتاب‌ها و شخصیت‌های داستان‌هایی که مطالعه می‌کنم تا ارتباطم با آدم‌ها و تجربه‌های روزانه. بدون فکر به این که قرار است کسی نوشته‌هایم را بخواند همه چیز حتا بی‌اهمیت‌ترین‌ها را صادقانه می‌نویسم. این کار را مدام تکرار می‌کنم چون بهترین نتیجه را ازش گرفته‌ام. مثلن خیلی وقت‌ها تجربه‌های جدیدم در نوشتن و کلنجار رفتن در به ثمر نشاندن مطلبی را برای خودم نوشته‌ام و وقتی دوباره خواندمش پنداشتم این تجربه می‌تواند برای بسیاری از نویسندگان مفید باشد. بنابراین آن بخش را از آزادنویسی‌ام جدا می‌کنم...

عقب
بالا